gospellinje - med internationell profil

Gospellinje med internationell profil

På Geijerskolans gospellinje får du fördjupa dig i gospelmusiken, dess repertoar, musicerande och traditioner. Samtidigt får du utveckla din färdighet på ditt instrument eller sång, både solistiskt och i ensemblespel samt öva på att leda kör/ensemble. Du får också fördjupa dig i gospelmusikens utveckling från de första sångerna på Nordamerikas bomullsfält till det spektrum av musik som ryms inom stilen idag. Du får lära dig teorin bakom hantverket, hur man utvecklar soundet vid konserter och inspelningar och hur du kan använda gospelkören i musikaliska, sociala och teologiska sammanhang. De studerande kommer att bilda en mindre gospelkör med kompgrupp. Sångerna lärs in både på gehör och med noter. Inga förkunskaper i notläsning behövs men du kommer att få undervisning i musikteori på din egen nivå. Platser finns för sångare (sopran, alt, tenor/baryton) och instrumentalister (piano, gitarr, elbas och trummor).

Vilka ämnen läser du?

Du har bl.a. individuell undervisning sång eller ett instrument, ensemblespel, gospelkör/körledning, gospelmusikens roll, gehör och ”Skriva-planka-arrangera” (ett ämne där du studerar hur gospelarrangemang används i andra musikstilar, hur man får gospelmusiken att låta ”gammalt” respektive ”nytt”, gör samplingar från ett sequencer-program, studerar likheter och skillnader mellan gospel och klassisk fyrstämmig körsats, studerar hur man rytmiserar i olika genrer av gospelmusik och gör analys av låtar av populära gospelartister).

Tillvalsämnen

Du kan också välja från skolans stora utbud av tillvalsämnen, t.ex. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, klassisk musikhistoria, rockmusikhistoria, afroamerikansk musikhistoria, ensembleledning, improvisation, elevkör, kammarkör, kompositionsseminarium (klassiskt eller afro), inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

Vad händer mer?

Undervisningen på gospellinjen sker delvis i samverkan med kursen ”Musikledarutbildning med internationell profil” som genomförs i samverkan med Hyllie park folkhögskola i Malmö och skolor i Göteborg och Örebro. Deltagare på gospellinjen har möjlighet att kombinera gospellinjen med kursen ”Musikledarutbildning med internationell profil” som genomförs på halvfart.

På gospellinjen planeras även en eller två gemensamma studieresor/turnéer i Sverige och/eller utomlands.

För att bli antagen till gospellinjen skall du ha

• Grundläggande behörighet
  • Tillräckliga förkunskaper på ditt instrument och i musikteori för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen

Antagningsprov gospellinje

Proven tar en dag. Antagningsprov sker på dag efter överenskommelse.

Följande moment ingår i proven:

Huvudinstrument

Du ska sjunga eller spela upp två låtar:

Sång:

Du ska sjunga upp två låtar:

1. En valfri sång där du blir kompad av pianist eller använder en egen musikbakgrund från Ipad/mobil eller kompar dig själv. Du behöver inte skicka in noter i förväg.
  2. Du ska också sjunga denna obligatoriska sång:

Keyboard:

• Två valfria låtar som visar bredd, t.ex. ballad/upptempolåt.

Gitarr och bas:

Du väljer en valfri blues G eller Bb, standard-tolva, och en låt ur den nedanstående listan:

• Are you gonna go my way – Lenny Kravitz, E
  • Little Wing – Jimi Hendrix, em
  • Crazy Train – Ozzy Osbourne, A
  • All along the watchtower – Hendrix version, am
  • Tush – ZZ Top, G
  • Mr PC – John Coltrane, Tim Riddle Quartet
  • Footprints – Wayne Shorter

Trummor:

• All along the watchtower
  • Tush
  • Black Velvet

I samband med provet genomförs även en intervju. Vi försöker ta reda på vilken person vi har framför oss, om hon/han passar in i den grupp som skall arbeta och fungera tillsammans under ett intensivt år. Helhetsintrycket är det viktigaste för oss.

Musikteori (gehörslära, musiklära och satslära)

I antagningsproven ingår ett skriftligt prov i musikteori.

Provet i satslära för dem som söker till gospellinjen innehåller ackord- och steganalys, harmonisering och ackordbakgrund.

Dessa prov är i första hand diagnostiska, avsedda som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori.

Klicka här för exempel på prov i gehör.
Klicka här för exempel på prov i musik- och satslära.

För att öppna exempel på proven som pdf-fil (öppnas i nytt fönster eller ny flik),
klicka här för gehörsprov eller klicka här för prov i musik- och satslära.

Målsättning för gospellinjen på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren ha breddat sin kunskap och sin repertoar inom gospelgenren, utvecklat och fördjupat sin musikaliska och tekniska förmåga på sitt instrument såväl solistiskt som i ensemblespel samt lagt en god grund för vidare studier inom sitt område.