bild kantor

Kantorsutbildning

Kantorsutbildningen leder till kantorsexamen som ger dig behörighet för kantorstjänst i Svenska kyrkan. Geijerskolans kantorsutbildning är också en bra förberedelse för dig som tänker söka till musikhögskolans organistutbildning. Utbildningen är utformad efter de krav som ställs på en kyrkomusiker i Svenska kyrkan. Du studerar orgel, sång, piano, ensembleledning, barn- och ungdomsmusik, musikteoretiska ämnen samt pedagogik och undervisningsmetodik. Examinationen sker successivt under utbildningstiden.

För att få kantorsexamen ska du även ha gått Svensk kyrkans pastoralteologiska utbildning för kyrkomusiker. Denna kan genomföras antingen som en kurs på heltid under en termin vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund eller genom att de pastoralteologiska utbildningsmomenten integreras i musikutbildningen på Geijerskolan som i så fall utökas med en termin. Svenska kyrkans grundkurs, som tidigare varit ett obligatoriskt utbildningsmoment i kantorsutbildningen är inte en del i den nuvarande kantorsutbildningen.

Skapa egen profil

Genom skolans stora utbud av tillvalsämnen kan du ge dina studier en egen profil, anpassad efter dina egna intressen och mål. Samarbetet med skolans övriga musikutbildningar ger många möjligheter till exempelvis ensemblespel. I samverkan med bland andra Ransäters och Munkfors församlingar erbjuds de studerande regelbunden praktik som organister och körledare. Du har bra övningsmöjligheter på skolan. Övningsrummen är tillgängliga dygnet runt och du har tillgång till bland annat sex tvåmanualiga orglar.

Information om orglarna som används i undervisningen

Möjlighet till förberedande år

Erfarenheten visar att många behöver utveckla sina kunskaper, oftast i orgelspel, innan de kan antas till kantorsutbildningen. På Geijerskolans förberedande kantorsutbildning kan du förbereda dig för kantorsutbildningens antagningsprov. Där studerar du orgel, piano, sång, musikteori, ensembleledning och kan även påbörja vissa av kantorsutbildningens ämnen.

Om du redan har en musikutbildning…

Om du har musiklärarexamen eller annan utbildning från musikhögskola får du tillgodoräkna dina kunskaper när du tar kantorsexamen.
Du som har en sådan utbildning, och tillräckliga förkunskaper i övrigt, kan oftast klara de musikaliska delarna av kantorsutbildningen på två eller tre terminers studier på halvtid vid skolan.
Därutöver tillkommer den pastoralteologiska utbildningen som kan läsas vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut eller integreras i musikutbildningen på Geijerskolan. Klicka här för exempel på kursutformning för elever med utbildning från musikhögskola. Exempel kan även rekvireras från skolan.

Utbildning på deltid och/eller distans

Du kan även läsa kantorsutbildningen på deltid och/eller distans. Vi kan erbjuda olika lösningar, beroende på dina behov och önskemål. Klicka här för mer info. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.

För att bli antagen till kantorsutbildningen skall du ha följande förkunskaper:

• 3-årigt gymnasium eller motsvarande
  • Tillräckliga förkunskaper i orgel, piano, sång och musikteori

Antagningsprov kantorsutbildning

Proven tar en dag. Antagningsprov på dag efter överenskommelse.

Följande moment ingår i proven:

Liturgiskt orgelspel

Du ska spela upp två koraler som du själv valt och förberett. Dessutom får du spela 1-2 koraler som väljs av nämnden vid provtillfället.

Solistiskt orgelspel

Du skall spela upp två orgelstycken från skilda stilepoker som du själv valt. Dessutom ingår ett a vista-stycke.

Piano

Du ska spela upp två pianostycken från skilda stilepoker som du själv valt.

Sång

Du skall läsa en text som du själv valt och förberett samt sjunga en sång.
Dessutom ingår a vista-prov.

Musikteori (gehörslära, musiklära och satslära)

Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Dessa prov är i första hand diagnostiska, avsedda som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori.

Klicka här för exempel på prov i gehör.
Klicka här för exempel på prov i musik- och satslära.

För att öppna exempel på proven som pdf-fil (öppnas i nytt fönster eller ny flik),
klicka här för gehörsprov eller klicka här för prov i musik- och satslära.

Målsättning för kantorsutbildning på Geijerskolan

Deltagaren skall efter kursen erhållit kantorsexamen.