bild konstlinje

Konstlinje

På vår konstskola får du på heltid utveckla och fördjupa ditt intresse för måleri, teckning och dekorationsmålning. Linjen består av en rad delkurser som spänner från de äldre traditionella måleriteknikerna till ditt eget unika uttryckssätt. Vi ordnar egna utställningar, bjuder in gästlärare och gör intressanta studiebesök i och utanför Värmland.

Måleri och teckning

Här får du måla i akvarell, akryl, olja och blandtekniker. Att måla och teckna utifrån din egen fantasi och utveckla egna idéer uppmuntras. Experiment i collage och blandteknik lockar fram oväntade och uttrycksfulla bilder. Vi arbetar även med konkreta form- och färgövningar, där komposition, skissteknik, färglära, perspektiv och materialkunskap integreras. I enskilda och gemensamma bildgenomgångar tränas du i att se och tolka dina egna och andras bilduttryck. Du arbetar med teckning i olika material som blyerts, kol, tusch och pastellkritor. Figur- och krokiteckning tränar upp ditt seende. I grafikverkstan får du prova linoleum, torrnål och collografi.

Dekorationsmålning

Ämnet består av många olika tekniker och utgör ungefär halva tiden på Konstlinjen. Du får lära dig ådring och marmorering, både med traditionella och moderna metoder. Prover med färglära och olika färgtyper lägger grunden för äldre måleritekniker, allmogemåleri samt möbelmålning. Efter gammal tradition tillverkar vi egna pigment och färger från grunden.

Vi målar illusionsmåleri i olika former. Med övningar i ljus och skugga, t.ex. grisaillemålning, tränar du upp ögat för att sedan måla trompe l’oeil, en teknik där du får lära dig att lura ögat. Ett flerårigt samarbete med Musikteaterlinjen har resulterat i ett flertal stora teaterkulisser och teaterdekorer som använts i deras produktioner.

Konst och stilhistoria

Vi studerar västerlandets konst- och stilhistoriska utveckling genom att jämföra de olika epokerna med varandra. Vi gör också besök på olika konstmuseer.

1-3 år

Första året får du prova på olika konstnärliga tekniker och material, som utvecklar ditt seende, tekniska förmåga och bildspråk. Dessutom har du fri tillgång till den rymliga ateljén, grafikverkstan och datasalen utöver din schemalagda tid. Du får en egen ateljéplats.

Andra året ger dig möjlighet att jobba med egna projekt, praktisera, fördjupa och utveckla dina kunskaper från första året på ett friare sätt. Du utvecklar ditt bildspråk ytterligare och förfinar din teknik.

Målsättningen med studierna är både att förbereda dig för högre konstnärliga studier och att utveckla din kreativitet.

I mån av plats finns möjlighet att söka ett tredje år, då du kan fördjupa dig i valfri teknik.

Konstskolans lokaler

Geijerskolans ateljé ligger 2,5 km norr om folkhögskolan. Vi erbjuder stora och rymliga lokaler på vår konstskola.Konstskolans lokaler

Studiebesök/studieresor

Vår konstlinje anordnar intressanta resor till utställningar och museer runt om i Sverige.

Utställningar

Under läsåret får du erfarenhet i utställningsteknik, genom de två gemensamma utställningarna på skolan. Vi börjar med en julutställning i Geijerskolans ljushall. På våren anordnas även en vernissage någonstans i Värmland.

Miljövänlig verksamhet

Vi strävar efter att använda så miljövänliga produkter som möjligt i vår ateljé. Konstlinjen är engagerad i miljöfrågor och genomför varje år ett konstmiljöprojekt, där vinsten oavkortat går till Världsnaturfonden, WWF.

Offentliga uppdrag

Varje år finns möjlighet för deltagarna i årskurs 2 att göra ett eller flera offentliga uppdrag i närområdet, enskilt eller i grupp.

Målsättning för konstlinjen på Geijerskolan

Att öka kunskapen och nyfikenheten för de material och tekniker som ingår i kurserna måleri, teckning och dekorationsmålning. Öva upp känslan för motivval, komposition, färg och form. Att i enskilda och gemensamma genomgångar tränas i att se och tolka egna och andras bilduttryck. Få erfarenhet i utställningsteknik, genom de gemensamma utställningarna som ordnas under året. Få ett historiskt perspektiv genom konst- och stilhistorien. Att väcka glädjen till själva bildskapandet och bildkonsten. Utbildningen förbereder dig för högre konstnärliga studier.