Illustration noter

Kultur och musik – distans för seniorer

Välkommen till Ransäter och Värmland!
(OBS! Kursen genomförs inte under 2019-2020)

Sedan länge har Geijerskolan varit känt för sina musikkurser – både som vinter- och som sommarkurs. Nu utökar vi kursutbudet med en seniorkurs på distans med fokus på musik.

Geijerskolan i Ransäter är en klassisk internatfolkhögskola mitt i Värmland nära Klarälven. Skolan har en stark musikprofil: skolans musikutbildningar med cirka 100 studerande finns bl.a. klassisk musiklinje, kantorsutbildning, afrolinje, songwriter, musikteaterlinje, rocklinje och musikproducentutbildning.

Ett stenkast från Geijerskolan söderut ligger Erik Gustaf Geijers födelsehem, Geijersgården, och alldeles i närheten österut mitt emot Ransäters kyrka finns Erlandergården, Tage Erlanders minnesgård.
I bygden hittar vi också Värmlands största hembygdsgård, ett antal museer bl.a. Fridolf Rhudinmuseet och Gamla Brukets museer.

Sagans och kulturens landskap

Värmland är sagans och kulturens landskap. Ransäters centrala läge på Värmlandskartan gör det möjligt att inom rimlig tid nå många spännande utflyktsmål. Det finns också vackra promenad- och vandringsleder i skolans närhet.

Några mil från Ransäter ligger Selma Lagerlöfs Mårbacka och Sunne med den vackra Rottnerosparken. Det är också nära till Gustav Frödings minnesgård som ligger vackert vid Alster, och en bit österut hittar vi Nils Ferlins minnesmuseum.

I Karlstad finns Wermland Opera (”Musikteatern i Värmland”) med sin orkester. Här framförs musikal, opera och orkesterkonserter och under kursen kommer vi att besöka någon eller några av deras föreställningar.

För vilka?

För er som lockas av Värmland och vill befinna er i ett kulturellt sammanhang där man tar vara på gruppdeltagarnas kunskaper och erfarenheter och jobbar för det livslånga lärandet.

Vad sker under de fysiska träffarna på plats på Geijerskolan?

I musikkursen har vi en härlig mix av musiklyssning, musikhistoria, musik och litteratur samt eget musicerande och körsång med utgångspunkt från deltagarnas önskemål och förkunskaper. Vi får också ta del av ett antal konserter, dels med de studerande vid skolans musikutbildningar och dels vid konserter med andra musiker och ensembler. Tilläggas ska också att Geijerskolan är känd för sin goda mat.

Vid dagens slut finns det tid för avkopplande samkväm på skolan tillsammans med gruppen. För de som vill kan man också delta i det myllrande liv som en folkhögskola med stort internat utgör. Vissa kvällar i veckan kan det ordnas cafékvällar och konserter av skolans deltagare.

Mellan träffarna på Geijerskolan kan man fortsätta att jobba med musik och musicerandet på egen hand. Kontakten mellan kurserna hålls via mail.