kultur och meditation

Kultur och välbefinnande – distans för seniorer

Välkommen till Ransäter och Värmland!
(OBS! Kursen genomförs inte under 2019-2020)

Geijerskolan i Ransäter är en klassisk internatfolkhögskola mitt i Värmland nära Klarälven. Sedan länge har Geijerskolan arrangerat Värmlandskurser och sommarkurser med yoga, mindfulness och meditation. Nu utökar vi kursutbudet med en seniorkurs med kultur och meditation på distans.

En kurs som i första hand vill ge en möjlighet till att skapa ett större välbefinnande i kroppen och ett lugnare sinne. Vi kommer att prata om vad som är fysisk och psykisk hälsa, vilken roll spelar maten och sättet att röra på sig. Genom meditation och mindfulness kommer vi att utforska vårt inre för att få en förståelse för vår kropp och själ.

Sagans och kulturens landskap

Värmland är sagans och kulturens landskap. Ransäters centrala läge på Värmlandskartan gör det möjligt att inom rimlig tid nå många spännande utflyktsmål. Det finns också vackra promenad och vandringsleder i skolans närhet.

För vilka?

För er som lockas av Värmland och vill befinna er i ett kulturellt sammanhang där man tar vara på gruppdeltagarnas kunskaper och erfarenheter och jobbar för det livslånga lärandet. Där man vill utforska meditation och den inre upplevelsen i grupp, samtidigt som man bjuds på ett rikt kulturutbud i folkhögskolemiljö.

Vad sker under de fysiska träffarna på plats på Geijerskolan?

Samtal, promenader, föreläsningar och studiebesök är kursens studieformer och ska hjälpa oss att få ett helhetsgrepp om vad som kan öka vårt välbefinnande och vad som borde undvikas. Med Ransäter och dess historia som bas gör vi dagsturer i landskapet. Tilläggas ska också att Geijerskolan är känd för sin goda mat.

Vid dagens slut finns det tid för avkopplande samkväm på skolan tillsammans med gruppen. För de som vill kan man också delta i det myllrande liv som en folkhögskola med stort internat utgör. Vissa kvällar i veckan kan det ordnas cafékvällar och konserter av skolans deltagare.

Mellan träffarna på Geijerskolan kan man fortsätta att jobba med meditation, övningar och promenader på egen hand. Kontakten mellan kurserna hålls via mail.