bild förberedande kantor

Förberedande kantorsutbildning

På förberedande kantorsutbildning får du komplettera och utveckla dina kunskaper för att kunna antas till kantorsutbildning. Kanske behöver du öva upp ditt orgel- eller pianospel eller förbättra dina kunskaper i musikteori för att klara kantorsutbildningens antagningsprov.

På förberedande kantorsutbildning får du studera bland annat orgel, piano, sång, ensembleledning, musikteori och brukspiano. Du kan även påbörja de av kantorsutbildningens kurser som inte kräver särskilda förkunskaper.

Du behöver inte kunna spela orgel för att komma in på förberedande kantorsutbildning, men du bör ha goda förkunskaper i piano.

Du kan även läsa förberedande kantorsutbildning på deltid och/eller distans. Kontakta oss så får vi diskutera hur dina önskemål kan tillgodoses.

Information om orglarna som används i undervisningen

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande läser gehörslära, satslära, musikhistoria, ensembleledning och körsång. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, musikhistoria – afroamerikansk musik, rockmusikhistoria, improvisation, kompositionsseminarium klassiskt eller afro, inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

Övriga profiler på musiklinjen:

Flöjtprofil
Individuell profil
Klarinettprofil
Klassisk gitarrprofil
Klassisk pianoprofil
Kompositionsprofil
Stråkprofil
Sångprofil

På alla profiler får du fördjupa dina färdigheter på ett eller flera instrument och även utveckla dina kunskaper i musikteori, ensemblespel och ensembleledning.

Musiklinjen passar dig som vill förbereda dig för studier på musikhögskola men också dig som inte siktar på en musikalisk yrkesutbildning, men ändå vill utveckla dina musikaliska kunskaper och känna på hur det är att ägna sig åt musik på heltid. En stor del av undervisningen sker individuellt eller i små grupper.
Genom skolans stora utbud av tillvalsämnen kan du ge dina studier en egen utformning, anpassad efter dina egna intressen.

Du väljer själv om du vill gå ett eller två år. Antagningen till årskurs 2 görs efter bedömning av det första årets studieresultat.

Antagningsprov förberedande kantorsutbildning

För att bli antagen till musiklinjen skall du ha

• Grundläggande behörighet
  • Tillräckliga förkunskaper på ditt instrument och i musikteori för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen

Proven tar en dag. Antagningsprov på dag efter överenskommelse.

Följande moment ingår i proven:

Piano

Du ska spela upp två pianostycken från skilda stilepoker som du själv valt.

Orgel

Om du inte spelat orgel tidigare behöver du inte göra orgelprov, dina förutsättningar för orgelspel bedöms då med utgångspunkt från pianoprovet. Om du gör ett orgelprov bör du spela upp två orgelstycken från skilda stilepoker och två koraler som du själv valt.

Sång

Du skall läsa en text och sjunga en sång som du själv valt och förberett. Dessutom ingår a vista-prov.

Musikteori (gehörslära, musiklära och satslära)

I antagningsproven till Geijerskolans musikutbildningar ingår ett skriftligt prov i musikteori.

Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Dessa prov är i första hand diagnostiska, avsedda som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori.

Klicka här för exempel på prov i gehör.
Klicka här för exempel på prov i musik- och satslära.

För att öppna exempel på proven som pdf-fil (öppnas i nytt fönster eller ny flik),
klicka här för gehörsprov eller klicka här för prov i musik- och satslära.

Målsättning för Musiklinje – Förberedande kantorsutbildning på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren ha:

Tillräckliga förkunskaper för antagning till kantorsutbildning.