bild Pianoprofil

Klassisk pianoprofil

Vill du studera vid en pianoutbildning och få kvalificerad undervisning av en konserterande pianist och kammarmusiker?

Vill du förbereda dig för studier vid musikhögskola?

Vill du, som inte haft möjlighet att utveckla ditt pianospel, få göra det?

Då är pianoprofilen vid Geijerskolans musiklinje något för dig.

Din nivå är inte avgörande, utan dina förutsättningar, din ambition och ditt intresse för pianospel. Kursen på den här pianoutbildningen utformas efter dina egna önskemål och förkunskaper.

Förutom att du får individuella pianolektioner deltar du i gemensam pianolektion där du får övning i att spela för andra, och seminarier där du får repertoarkännedom och fördjupning i pianoämnet. Du studerar repertoar i olika stilar från barock till nutid och utvecklar spelteknik och notläsningsförmåga och musikalitet. Genom att ackompanjera sångare och instrumentalister utvecklar du din förmåga till samspel och lyhördhet.

Du har goda övningsmöjligheter på skolan och får rika möjligheter att framträda vid lunchmusik, musikcaféer samt konserter på och utanför skolan.

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande på musiklinjen, oavsett profil, läser huvud- och biinstrument, gehörslära, satslära, musikhistoria, ensembleledning, kammarmusik, körsång och sceniska kommunikation. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, musikhistoria – afroamerikansk musik, rockmusikhistoria, improvisation, kompositionsseminarium klassiskt eller afro, inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

Övriga profiler på musiklinjen:

Flöjtprofil
Förberedande kantorsutbildning
Individuell profil
Klarinettprofil
Klassisk gitarrprofil
Kompositionsprofil
Stråkprofil
Sångprofil

På alla profiler får du fördjupa dina färdigheter på ett eller flera instrument och även utveckla dina kunskaper i musikteori, ensemblespel och ensembleledning.

Musiklinjen passar dig som vill förbereda dig för studier på musikhögskola men också dig som inte siktar på en musikalisk yrkesutbildning, men ändå vill utveckla dina musikaliska kunskaper och känna på hur det är att ägna sig åt musik på heltid. En stor del av undervisningen sker individuellt eller i små grupper.
Genom skolans stora utbud av tillvalsämnen kan du ge dina studier en egen utformning, anpassad efter dina egna intressen.

Du väljer själv om du vill gå ett eller två år. Antagningen till årskurs 2 görs efter bedömning av det första årets studieresultat.

Antagningsprov klassisk pianoprofil

För att bli antagen till musiklinjen skall du ha

• Grundläggande behörighet
  • Tillräckliga förkunskaper på ditt instrument och i musikteori för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen

Proven tar en dag. Antagningsprov på dag efter överenskommelse.

Följande moment ingår i proven:

Huvudinstrument

Du skall spela minst två musikstycken från skilda stilepoker som du själv valt och förberett. A vista-prov kan förekomma.
Antagningen till Geijerskolan sker med utgångspunkt från provresultatet i huvudinstrument. Du behöver därför inte göra något prov i biinstrument.

Musikteori (gehörslära, musiklära och satslära)

I antagningsproven till Geijerskolans musikutbildningar ingår ett skriftligt prov i musikteori.

Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Dessa prov är i första hand diagnostiska, avsedda som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori.

Klicka här för exempel på prov i gehör.
Klicka här för exempel på prov i musik- och satslära.

För att öppna exempel på proven som pdf-fil (öppnas i nytt fönster eller ny flik),
klicka här för gehörsprov eller klicka här för prov i musik- och satslära.

Målsättning för musiklinje – klassisk pianoprofil på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren ha:

• fördjupat sitt intresse för musik
  • fått uppleva en oförglömlig tid av social samvaro och kreativitet
  • fått insikt i musikens storhet
  • lärt sig uthållighet, tålamod, att kunna jobba ihärdigt under lång tid för att uppnå ett mål där resultatet skenbart inte står i relation till arbetsinsatsen