bild Kompositionsprofil

Kompositionsprofil

På kompositionsprofilen får du utveckla dina kunskaper i att skapa och arrangera musik. Du styr själv i hög grad vad du vill inrikta dig på, och undervisningen anpassas efter dina behov och önskemål.

Här får du fördjupad kunskap om kompositionstekniker och -stilar, instrumentkunskap, arrangering, notation och datoranvändning. Moment som brukar ingå är genomgång av alla orkesterinstrument, kontrapunktövningar och spel i olika klaver.

Du får skriva för valfri besättning, men har naturligtvis större möjlighet att få dina stycken framförda om du skriver för skolans egna deltagare. Undervisningen sker som enskilda lektioner, gemensamma lektioner och seminarier.

Varje år har alla på kompositionsprofilen ett gemensamt projekt, t ex att skriva ett pianostycke eller samarbeta med skrivarlinjen.

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande på musiklinjen, oavsett profil, läser huvud- och biinstrument, gehörslära, satslära, musikhistoria, ensembleledning, kammarmusik, körsång och scenisk kommunikation. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, afroamerikansk musikhistoria, rockmusikhistoria, improvisation, kompositionsseminarium klassiskt eller afro, inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

Antagningsprov kompositionsprofil

För att bli antagen till musiklinjen skall du ha

• grundläggande behörighet
  • tillräckliga förkunskaper på ditt instrument och i musikteori för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen

Proven tar en dag. Om du vill börja hos oss höstterminen 2020 sker proven måndag den 6:e april, tisdag den 7:e april på Geijerskolan i Ransäter eller onsdag den 8:e april i Stockholm. Du väljer själv vilken av dessa dagar du vill komma.

Följande moment ingår i proven:

Huvudinstrument

Du ska visa upp två eller tre egna kompositioner i noter eller i inspelad form. Dessutom görs en intervju så att vi kan få en bild av dig och din inriktning inom komposition.
Antagningen sker med utgångspunkt från provresultatet i huvudinstrument. Du behöver därför inte göra prov i biinstrument.

Musikteori (gehörslära, musiklära och satslära)

I antagningsproven till Geijerskolans musikutbildningar ingår ett skriftligt prov i musikteori.

Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Dessa prov är i första hand diagnostiska, avsedda som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori.

Klicka här för exempel på prov i gehör och musiklära.
Klicka här för exempel på prov i satslära.

Du väljer själv om du vill gå ett eller två år. Antagningen till årskurs 2 görs efter bedömning av det första årets studieresultat.

Målsättning för musiklinje – kompositionsprofil på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren ha:

• breddat och fördjupat sina kunskaper inom komposition och arrangering
  • ha fått stycken framförda
  • ha lagt en god grund för vidare studier inom området.