Geijerskolan Kultur och Litteratur

Kultur och litteratur – distans för seniorer

Kursen riktar sig till seniorer med Ransäter och dess historia som bas. Vi gör dagsturer i landskapet och varvar genuina värmländska berättartraditioner med egna skrivövningar och skrivuppgifter i behagligt tempo.
Deltagare
15
Kurslängd
1 år på distans, 50%
Kurstid
Kursstart endast på hösten
Ansökningsperiod
Senast 15 maj. Därefter löpande antagning i mån av plats.

Välkommen till Ransäter och Värmland!

Sedan länge har Geijerskolan arrangerat Värmlandskurser och kurser i litteratur och skrivande. Nu utökar vi kursutbudet med en seniorkurs med litteratur och kultur på distans.

Geijerskolan i Ransäter är en klassisk internatfolkhögskola mitt i Värmland nära Klarälven. Ett stenkast från Geijerskolan söderut ligger Erik Gustaf Geijers födelsehem, Geijersgården, och alldeles i närheten österut mitt emot Ransäters kyrka finns Erlandergården, Tage Erlanders minnesgård.

I bygden hittar vi också Värmlands största hembygdsgård, ett antal museer bl.a. Fridolf Rhudinmuseet och Gamla Brukets museer.

Sagans och kulturens landskap

Några mil från Ransäter ligger Selma Lagerlöfs Mårbacka och Sunne med den vackra Rottnerosparken, som bland annat var förebild till Ekebykavaljerernas hem i Gösta Berlings saga.

Det är också nära till Gustav Frödings minnesgård som ligger vackert vid Alster, och en bit österut hittar vi Nils Ferlins minnesmuseum.

Värmland är sagans och kulturens landskap. Ransäters centrala läge på Värmlandskartan gör det möjligt att inom rimlig tid nå många spännande utflyktsmål.

För vilka?

För er som lockas av Värmland och vill befinna er i ett kulturellt sammanhang där man tar vara på gruppdeltagarnas kunskaper och erfarenheter och jobbar för det livslånga lärandet.

Vad sker under de fysiska träffarna på plats på Geijerskolan?

Med Ransäter och dess historia som bas gör vi dagsturer i landskapet. Vi varvar genuina värmländska berättartraditioner med god mat och kaffe i behagligt tempo tillsammans med vår guide. Tilläggas ska också att Geijerskolan är känd för sin goda mat. En strimma med skrivövningar och skrivuppgifter ingår också. Du möter författare som har anknytning till Värmland.

Vid dagens slut finns det tid för avkopplande samkväm på skolan tillsammans med gruppen. För de som vill kan man också delta i det myllrande liv som en folkhögskola med stort internat utgör. Vissa kvällar i veckan kan det ordnas cafékvällar och konserter av skolans deltagare.

Mellan träffarna på Geijerskolan kan man förkovra sig i författare och verk som anknyter till kursen. Som kursdeltagare har du möjlighet att påverka val av litteraturläsning. Böckerna blir sedan stommen i gruppens diskussioner på plats på Geijerskolan. Kontakten mellan kurserna hålls via mail.

Kontaktperson

Jonas Herrlin
Rektor och kursföreståndare för Litteratur- och skrivarlinje och Kultur och litteratur – distans för seniorer
E-post
Jonas Herrlin
Jonas Herrlin
Rektor och kursföreståndare för Litteratur- och skrivarlinje och Kultur och litteratur – distans för seniorer
E-post

Jonas undervisar i Litteratur och skrivande

Utbildning: Ämneslärare i svenska, religionskunskap och statskunskap.

Jonas är lektör på bibliotekstjänst i Lund och litteraturkritiker.

Kursfakta

Antagningsvillkor:
Inga förkunskaper krävs. Ansökan inskickad före 15 maj och ett personligt brev. Besked om antagning skickas ut efter sista ansökningsdatum.

Avgifter och kostnader:
Undervisningen på folkhögskola är avgiftsfri. Du betalar en avgift för boende 4 nätter, mat och kaffe på ca 2 300 kr/träff. Kostnader för studiebesök och resor tillkommer.

Kurstid, mat och boende
Helpension i enkelrum eller dubbelrum på skolan eller i närområdet ingår måndag, tisdag, onsdag och torsdag natt (logi, frukost, lunch, middag, kaffe) inklusive kursguide. Måndag och fredag är resdagar, och träffarna och utflykterna med gruppen är förlagda tisdag, onsdag och torsdag.
Kontakta oss om du önskar bo i dubbelrum: info@geijerskolan.se

Träffar på Geijerskolan:
En vecka i september, vecka 37: tis 14, ons 15, tor 16 september 2021
En vecka i november, vecka 45: tis 9, ons 10, tor 11 november 2021
En vecka i februari, vecka 6: tis 8, ons 9, tor 10 februari 2022
En vecka i april, vecka 17: tis 26, ons 27, tor 28 april 2022

Mellan träffarna jobbar man hemma ca 1 dag per vecka med ämnen som är relaterade till kursen, som t.ex. att läsa och skriva, både efter givna uppgifter och fritt. Att göra kulturbesök i sin hembygd är också inspirerande.