Foto från klassrum med kursdeltagare i samtal

Litteratur och skrivande – distans för seniorer

Kursen riktar sig till seniorer som vill läsa litteratur och utveckla sitt skrivande med Ransäter som bas. Du får skriva dikter och berättelser i ett behagligt tempo.

Deltagare
12
Kurslängd
1 år på distans, 50 %
Kurstid
• Vårtermin: 7 januari – 5 juni 2025.
• Hösttermin: 25 augusti – 19 december 2025.
(Kursstart endast på hösten).
Ansökningsperiod
Ansökan öppnar 1 december, senast 15 maj för kursstart höstterminen.

Kursen riktar sig till seniorer som vill utveckla sitt skrivande med Ransäter som bas och samtidigt läsa olika typer av litteratur. Du får skriva dikter och berättelser i ett behagligt tempo.
Mellan träffarna har du läs- och skrivuppgifter att färdigställa på hemmaplan som sedan diskuteras i gruppen nästkommande kursvecka.
Inga förkunskaper krävs, bara en vilja att tillsammans med likasinnade utforska sitt skrivande.

Välkommen till Ransäter och Värmland!

Geijerskolan i Ransäter är en klassisk folkhögskola mitt i Värmland nära Klarälven.
Ett stenkast från Geijerskolan söderut ligger Erik Gustaf Geijers födelsehem, Geijersgården, och alldeles i närheten österut mitt emot Ransäters kyrka finns Erlandergården, Tage Erlanders minnesgård.

I bygden hittar vi också Värmlands största hembygdsgård, ett antal museer, bl.a. Fridolf Rhudinmuseet och Gamla Brukets museer.

Sagans och kulturens landskap

Några mil från Ransäter ligger Selma Lagerlöfs Mårbacka och Sunne med den vackra Rottnerosparken, som bland annat var förebild till Ekebykavaljerernas hem i Gösta Berlings saga.

Det är också nära till Gustav Frödings minnesgård som ligger vackert vid Alster, och en bit österut hittar vi Nils Ferlins minnesmuseum.

Värmland är sagans och kulturens landskap. Ransäters centrala läge på Värmlandskartan gör det möjligt att inom rimlig tid nå många spännande utflyktsmål.

För vilka?

För dig som lockas av Värmland och vill befinna dig i ett kulturellt sammanhang där man tar vara på gruppdeltagarnas kunskaper och erfarenheter och jobbar för det livslånga lärandet.

Vad sker under de fysiska träffarna på plats på Geijerskolan?

Kursansvarig och undervisande lärare i diktens former och litteraturläsning är Jonas Herrlin. Under kursveckorna möter du i huvudsak Erik Bergqvist som är författare. Han guidar dig genom skrivandets olika faser och ger dig verktyg att komma vidare. Författarbesök ingår i kursen.

För de som vill kan man också delta i det myllrande liv som en folkhögskola utgör. Vissa kvällar i veckan kan det ordnas cafékvällar och konserter av skolans deltagare.

Mellan träffarna på Geijerskolan jobbar du med läs- och skrivuppgifter. Som kursdeltagare har du möjlighet att påverka kursens utformning. Kontakten mellan kurserna hålls via mail.

Kontaktperson

Kursföreståndare för Allmän kurs litteratur- och skrivarlinje, Litteratur och skrivande – distans för seniorer och Litteratur- och skrivarlinje (deltid)
E-post
Jonas Herrlin
Kursföreståndare för Allmän kurs litteratur- och skrivarlinje, Litteratur och skrivande – distans för seniorer och Litteratur- och skrivarlinje (deltid)
E-post

Jonas undervisar i Litteratur och skrivande och började på skolan 1984.

Utbildning: Ämneslärare i svenska, religionskunskap och statskunskap.

Jonas är lektör på bibliotekstjänst i Lund och litteraturkritiker.

Jonas var Geijerskolans rektor 2017 – 2022.

Lärare

Erik Bergqvist
Lärare i Litteratur och skrivande – distans för seniorer och Skrivarkurs
E-post
Erik Bergqvist
Erik Bergqvist
Lärare i Litteratur och skrivande – distans för seniorer och Skrivarkurs
E-post

Poet, essäist, kritiker, översättare, debuterade 2000 med diktsamlingen
Nedfrysningens konst. Senast utgivna bok: Vid glömskan.
Utkommer 2025 med min första roman.

Tidigare undervisning i skrivande (urval)
”Platsens författare” i Sörmland, Sommarförfattarskolan på Nynäs slott.
Haft workshops om poesi och prosa för både ungdomar och vuxna.
Ansvarar för prosan under seniorkurs på Geijerskolan 2024-25.

Antagningsvillkor:
Inga förkunskaper krävs. Ansökan inskickad före 15 maj och ett personligt brev. Besked om antagning skickas ut efter sista ansökningsdatum.

Avgifter och kostnader:
Undervisningen på folkhögskola är avgiftsfri. Du betalar en avgift för boende 4 nätter, mat och kaffe på ca 2 800 kr/träff. Kostnaden för kursen är ett paketpris med mat och boende. Kostnader för studiebesök och resor tillkommer.

Kurstid, mat och boende
Boende under veckan är förlagt till stugbyn på Ransäters hembygdsgård. Man bor i dubbelrum. Handduk och lakan medtages. Transporter från och till boendet sker på egen hand, varvid det är praktiskt med egen bil eller annat transportmedel. Helpension tisdag, onsdag och torsdag (frukost, lunch, middag, kaffe, logi måndag-fredag). Måndag och fredag är resdagar, och träffarna med gruppen är förlagda tisdag, onsdag och torsdag.

Träffar på Geijerskolan:
Läsår 2025/26:

  • En vecka i september, vecka 37: mån 8, tis 9, ons 10, tors 11 september 2025.
  • En vecka i november, vecka 45: mån 3, tis 4, ons 5, tors 6 november 2025.
  • En vecka i februari, vecka 7: mån 9, tis 10, ons 11, tors 12 februari 2026.
  • En vecka i april, vecka 17: mån 20, tis 21, ons 22, tors 23 april 2026.