Hos oss får du utforska och fördjupa dig och ditt skapande genom studier i olika konstnärliga tekniker så som måleri i olja, akvarell och akryl, teckning, formgivning, keramik, skulptur, grafiska och textila trycktekniker, samt klassiska konstnärliga tekniker inom dekorationsmåleri. Utbildningen innehåller även teoretiska ämnen så som materiallära, konsthistoria, kompositionslära och bildanalys, vilket hjälper dig att forma och placera ditt eget unika uttryckssätt i ljuset av både historiska stilarter och den samtid vi lever i idag.
Att studera på folkhögskola är för de flesta en helt ny upplevelse. Studierna är i stor utsträckning grundade på praktiska övningar, presentationer och samtal runt olika teman, samt gemensamma studiearbeten som leder till nya insikter och färdigheter. Här ingår du i ett sammanhang där du får möjlighet att utvecklas tillsammans med andra i en grupp som består av deltagare i olika åldrar och med olika erfarenheter. Detta berikar och skapar dynamik i studierna.
KONST – måleri, teckning & skulptur vänder sig till både nybörjare och mer erfarna konstnärliga utövare. Våra erfarna lärare möter och handleder varje deltagare på deras individuella kunskapsnivå.
Kursinnehåll
KONST – måleri, teckning & formgivning
Ämnet består av studier i grundläggande teckningskonst, skisstekniker, perspektiv och kroki, formgivning genom skiss och modellarbete, skulptur i lera och andra material, leder till ett säkrare bild- och formspråk. Ämnet innehåller även kompositionslära genom färg- och formövningar i akryl och blandtekniker, samt en grundläggande kurs i grafiska trycktekniker på papper och textil konst genom bland annat screentryck. Att måla och teckna utifrån din egna fantasi och utveckla dina egna idéer uppmuntras. Vi experimenterar i olika tekniker som t.ex. collage och blandteknik för att locka fram oväntade och uttrycksfulla bilder. I enskilda och gemensamma bildgenomgångar kommer du att tränas i att se och tolka dina egna och andras bilduttryck.
KONST – måleri, färglära & dekorationsmålning
För att förstå grunderna inom måleri, så jobbar vi grundligt med färglära och teori. Sedan omsätts kunskaperna i projekt inom oljemåleri och akvarell. Vi målar illusionsmåleri i olika former. Med övningar i ljus och skugga, t.ex. grisaillemålning, tränar du upp ögat för att sedan måla trompe l’oeil, en teknik där du får lära dig att lura ögat. Du får lära dig ådring och marmorering, både med traditionella och moderna metoder. Efter gammal tradition tillverkar vi egna pigment och färger från grunden. Ett flerårigt samarbete med Musikteaterlinjen har resulterat i en mängd stora teaterkulisser och teaterdekorer som har använts i deras produktioner.
Konsthistoria & Bildanalys
Vi studerar Sverige och Europas konst- och stilhistoriska utveckling genom att jämföra hur idéhistoriska influenser har påverkat våra föregångare inom olika stilarter. Genom studier i bildanalys får vi en fördjupad förståelse i hur vi kan läsa och förstå olika konstnärliga uttryck. Detta ämne har som målsättning att ge dig en större förståelse av de samtida uttrycken, samt att hjälpa dig öka din insikt om dagens kulturella samhälle och din egna roll inom de olika visuella konstarterna. Föreläsningar varvas med grupparbeten och utflykter.
Fotografisk dokumentation & presentation
Alla konstutövare har nytta av att kunna dokumentera och presentera sina arbeten. Det är kunskap som du behöver för att kunna presentera dig inför utställningar, gallerier och för att framställa en digital portfolio. Genom en delkurs i fotografisk dokumentation och presentation får du träna på att fotografera dina arbeten och bearbeta dina bilder digitalt.