Geijerskolans klimatarbete tar nya steg!

Geijerskolan har länge haft ett miljöengagemang. Vi vill hela tiden göra vad vi kan för att sätta ett mindre klimatavtryck i världen.

Skolan har en miljögrupp med representanter från olika personalgrupper som driver olika projekt för att skolan ska kunna bli än mer miljö- och hållbarhetsanpassad. Det serveras alltid ett vegetariskt alternativ i matsalen, vi hoppas att allt fler ska välja det. Munkfors kommun har sortering av matavfall i kommunen och Geijerskolan är med i systemet och sorterar matavfall från hela vår verksamhet inklusive boende för de studerande. Vi jobbar också med att på olika sätt minska matsvinnet. Vi har utökat våra områden med robotgräsklippare som nu täcker nästan all gräsyta.

Vi har klimatsmart energiförsörjning. Solör Bioenergi har i ett par decennier ansvarat för energiförsörjningen på skolan, som innebär uppvärmning av skolbyggnader och i stort sett alla byggnader för studentboende som ligger inom området och tappvarmvatten.
Totalt förbrukar skolan 1 500 MWh per år. I stort sett all energi kommer från pelletspannan, som eldas med pellets från Säffle. Förutom pelletspannan finns en oljepanna som används vid toppar och som reserv. Behovet av en pålitlig energiförsörjning är viktigt för skolan.

När energiavtalet mellan Solör Bioenergi och Geijerskolan skulle förnyas för ett par år sedan gjordes en investering för att få skolans värmeförsörjning än mer klimatsmart. Sedan slutet av oktober 2019 är den värme som skolan använder helt fossilfri tack vare att oljepannan som används vid toppar och som reserv nu eldas med bioolja.

Vårt senaste tillskott i vårt miljöarbete är våra laddstolpar för elbilar. Under juni månad kom det upp tre laddstolpar, med två uttag per stolpe. Det känns bra att kunna ta små steg i vårt arbete mot en hållbarare värld!

Suzanne Carling