Allmän kurs Måleri

Behöver du läsa in eller komplettera dina gymnasieämnen för att bli klar med din grundläggande behörighet (*) inför högre studier och vill förknippa det med ditt intresse för måleri, så erbjuder Geijerskolan en kurs som skulle passa dig perfekt. I vacker och inspirerande värmländsk miljö kan du utveckla dina konstnärliga intressen, med tyngdpunkt på måleri och teckning. Du får pröva på olika material och metoder och därmed lägga en grund för fortsatt konstnärlig verksamhet.

Måleri och teckning

Färglära, komposition, skissteknik och materialkunskap integreras i övningar där dina motivområden utgörs av bland annat ansiktet, landskap, stilleben, abstrakta bilder och fria experiment.
Svartvita tekniker som blyerts, kol, tusch och kritor varvas med måleri i akvarell, akryl och olja. Att arbeta utifrån sin egen fantasi och utveckla egna idéer uppmuntras. Experiment i collage och blandteknik lockar fram oväntade och uttrycksfulla bilder. Detta växlas med konkreta form- och färgövningar.
Du betalar ditt arbetsmaterial själv.

Allmän kurs

Här erbjuds alla gymnasiegemensamma ämnen (före detta kärnämnen – se nedan), som ger dig grundläggande behörighet. Även om du redan har läst in en del ämnen eller vill fräscha upp dina kunskaper, så är du mycket välkommen till oss. Det finns även tillvalsämnen som foto, musik, psykologi, körsång, konsthistoria, webbprogrammering och språk.

Ateljén

Geijerskolans ateljé ligger 2,5 km norr om folkhögskolan. Vi erbjuder stora och rymliga lokaler.Konstskolans lokaler

Studiebesök/studieresor

Vi anordnar intressanta resor till utställningar och konstnärer runt om i Värmland.

*Grundläggande behörighet innebär att man är behörig till att läsa på högskola respektive universitet. För att få grundläggande behörighet måste man uppfylla ett omfattnings- och ett innehållskrav.

Omfattningskrav (olika varianter):

• Tre hela år på folkhögskola
  • Två år på folkhögskola om du har studerat i minst ett år på gymnasieskola eller komvux
  • Två år på folkhögskola om du har grundskolan och har minst ett års erfarenhet från arbetslivet
  • Ett år på folkhögskola om du har studerat på gymnasieskola eller komvux i minst två år

OBS: På folkhögskolan måste du läsa allmänna ämnen på åtminstone halvtid för att kursen ska kunna ingå i det ovan förklarade omfattningskravet.

Innehållskrav (gymnasiegemensamma ämnen):

• Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1 a, b eller c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Målsättning för Allmän kurs – Måleri

Dessutom ska en deltagare som har gått Allmän kurs måleri under minst ett år:

• ha läst in alla gymnasiegemensamma ämnen för att få grundläggande behörighet respektive ha läst in de flesta gymnasiegemensamma ämnen på vägen till grundläggande behörighet
  • ha utvecklat sin studieförmåga