bild humanistisk samhäll

Allmän kurs Humanistisk-samhällsvetenskaplig linje

Den här linjen erbjuder alla gymnasiegemensamma ämnen (före detta kärnämnen), som ger dig grundläggande behörighet *. Även om du redan har läst in en del ämnen eller vill fräscha upp dina kunskaper är du mycket välkommen till oss. Tack vare ett brett utbud av tillvalsämnen (olika språk, foto, måleri, musik, webbprogrammering, fysisk träning) kan schemat komma att se olika ut. Alla kursdeltagare får möjligheten att sätta ihop en ämnesinriktning utifrån sina specifika behov. Självklart hjälper vi er med detta.

Karakteristiskt för Geijerskolan är den vackra omgivningen nära Klarälven med många promenadvägar, den intressanta blandningen av olika profiler, den allestädes närvarande musiken och inte minst det mycket individuella arbetssättet.

Årets språk

Kursens koncept är att det är kursdeltagarna som får rösta fram ett språk som det jobbas med under läsåret i studiecirkelform. I år är det dock så att jag som kursledare har valt ett språk, som jag själv har velat jobba med länge, nämligen teckenspråk. Jag hoppas på stort intresse och många deltagare! Jag vill dock betona att kursen först och främst riktar sig till nybörjare och är inte behörighetsgivande.

Moderna språk

Är du intresserad av språk, till och med språknörd? Har du planer på att resa eller jobba utomlands? Då ska du välja bland våra kurser i olika språk. Vi erbjuder engelska, tyska, spanska och ryska på olika nivåer. Dessutom kommer vi i år att jobba med teckenspråk i ämnet årets språk – se ovan.

Collegeår – folkhögskola/universitet

För dig som vill få ett introduktionsår till högre studier finns collegeinriktningen. En dag i veckan deltar du tillsammans med en annan grupp studerande i föreläsningar och seminarier på Karlstads universitet. Du kombinerar folkhögskolestudier med collegeåret och kommer att delta i fyra universitetskurser: Språkets och lärandets värld, självständigt arbete, människans värld och vetenskapens värld. För att få högskolepoäng måste du under läsåret uppnå grundläggande behörighet, d.v.s. ha läst in motsvarande gymnasieämnen. Gå gärna in på Karlstad universitets hemsida för mer information om kursernas innehåll.

*Grundläggande behörighet innebär att man är behörig till att läsa på högskola respektive universitet. För att få grundläggande behörighet måste man uppfylla ett omfattnings- och ett innehållskrav.

Omfattningskrav (olika varianter):

• Tre hela år på folkhögskola
  • Två år på folkhögskola om du har studerat i minst ett år på gymnasieskola eller komvux
  • Två år på folkhögskola om du har grundskolan och har minst ett års erfarenhet från arbetslivet
  • Ett år på folkhögskola om du har studerat på gymnasieskola eller komvux i minst två år

Innehållskrav (gymnasiegemensamma ämnen):

• Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1 a, b eller c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1