bild rock

Nordiska rockmusiklinjen

Den turnerande rockskolan

Nordiska Rockmusiklinjen är en turnerande skola.
Varje läsår är du på turné två veckor. Utöver det så gör du framträdande på skolan och i närområdet. Tyngdpunkten i undervisningen ligger på rockgrupperna, du finns med i en av våra grupper under första året.

Inspelningar i skolans studio sker regelbundet av det material som grupperna presterar. Detta sker i samarbete med kursdeltagare/lärare från musikproduktionslinjen.

Samspel och eget ansvarstagande är ledord för utbildningen. Vi tar sikte på individen och gruppen, vi erbjuder dig en möjlighet att bredda din musikalitet.

Teori och praktik integreras för att lyfta fram din musikalitet.

Du erbjuds undervisning på ditt huvudinstrument, som kan vara trummor, elgitarr, elbas, sång, keyboard. Dessutom får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper i gehör, musiklära, musikdata, brukspiano, scenisk kommunikation, rockmusikhistoria samt branschkunskap och inspelningsteknik.

Första året på Nordiska Rockmusiklinjen gör du en resa genom rockmusikhistorien allt från tidig blues till dagens breda utbud av rockmusik. Detta sker i rockgrupperna.

Andra året på Nordiska Rockmusiklinjen lägger tyngdpunkt på eget material, via sång/låtskrivarkursen. Du jobbar individuellt och i grupp med att skriva låtar, dessa framförs live och spelas in i studio. Du läser huvudinstrument, biinstrument samt teori och övriga musikämnen. Förkunskapskrav är att du genomfört studierna under första året på Nordiska Rockmusiklinjen med eget ansvarstagande i fokus.

Antagningsprov Nordiska Rockmusiklinjen

Antagningen sker med ledning av antagningsprov.

På grund av risken för smitta med viruset Covid-19 kommer vi i år inte att kalla de sökande till skolan för att göra antagningsprov utan istället be dem spela in filmer där de genomför provmomenten. Dessa filmer sänds sedan till skolan och utgör underlag för antagningen. Du som sökt till någon av skolans musikutbildningar kommer att få instruktioner om hur dessa filmer (som du kan spela in med en vanlig mobilkamera) ska spelas in, vad som ska ingå i inspelningen och hur de ska laddas ned.

På filmen ska den sökande visa upp sin bredd på huvudinstrumentet.
Gitarr och bas väljer en valfri blues, standard-tolva, och en låt från de obligatoriska.
Sångare och trummisar väljer två låtar från de obligatoriska.
Keyboard två valfira låtar som visar bredd, exempel ballad/upptempolåt.

Låtar måste anges av alla sökande, sångare och pianister måste också ange tonart. Detta görs i ett eget dokument tillsammans med ansökningshandlingarna.

Obligatoriska låtar:

Elgitarr/bas:

 • Valfri blues, G eller Bb
 • Are you gonna go my way – Lenny Kravitz, E
 • Little Wing – Jimi Hendrix, em
 • Crazy Train – Ozzy Osbourne, A
 • All along the watchtower – Hendrix version, am
 • Tush – ZZ Top, G

Trummor:

 • All along the watchtower
 • Tush
 • Black Velvet

Sång:

 • Sober – Pink
 • You oughta know – Alanis Morrisette
 • Nobody’s wife – Anouk
 • DOA – Foo Fighters
 • Pride – U2
 • Long train running – Doobie Brothers

Keyboard:

 • Två valfria låtar som visar bredd, t.ex. ballad/upptempolåt

I antagningsprovet ingår även ett skriftligt prov i musikteori. Detta prov är har ingen betydelse för antagningen utan är avsett som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori. Därför behöver du inte göra detta prov i samband med att du spelar in din film. De som antas till skolan kommer att få göra musikteoriprovet vid ett senare tillfälle.
Provet i gehör omfattar rytmminne, rytmläsning, rytmdiktat, melodiminne, melodidiktat, ackordidentifikation och ackorddiktat.
I provet i musiklära ingår tonnamn och oktavbeteckningar, skalor, intervaller, fasta förtecken och ackordnotering.

Klicka här för exempel på prov i gehör och musiklära.

Målsättning för Nordiska Rockmusiklinjen på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren ha:

Fördjupad kunskap i afroamerikansk musik. Ökad förståelse för olika genrer inom rockmusiken. Individuell utveckling på huvudinstrument.