bild Kompositionsprofil

Kompositionslinje

På kompositionslinjen får du utveckla dina kunskaper i att skapa och arrangera musik. Du styr själv i hög grad vad du vill inrikta dig på, och undervisningen anpassas efter dina behov och önskemål.

Här får du fördjupad kunskap om kompositionstekniker och -stilar, instrumentkunskap, arrangering, notation och datoranvändning. Moment som brukar ingå är genomgång av alla orkesterinstrument, kontrapunktövningar och spel i olika klaver.

Du får skriva för valfri besättning, men har naturligtvis större möjlighet att få dina stycken framförda om du skriver för skolans egna deltagare. Undervisningen sker som enskilda lektioner, gemensamma lektioner och seminarier.

Varje år har alla på kompositionslinjen ett gemensamt projekt, t ex att skriva ett pianostycke eller samarbeta med skrivarlinjen.

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande läser huvud- och biinstrument, gehörslära, satslära, musikhistoria, ensembleledning, kammarmusik, körsång och scenisk kommunikation. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, afroamerikansk musikhistoria, rockmusikhistoria, improvisation, kompositionsseminarium klassiskt eller afro, inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

Antagningsprov kompositionslinje

För att bli antagen skall du ha

• grundläggande behörighet
  • tillräckliga förkunskaper för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen

På grund av risken för smitta med viruset Covid-19 kommer vi i år inte att kalla de sökande till skolan för att göra antagningsprov utan istället be dem spela in filmer där de genomför provmomenten. Dessa filmer sänds sedan till skolan och utgör underlag för antagningen. Du som sökt till någon av skolans musikutbildningar kommer att få instruktioner om hur dessa filmer (som du kan spela in med en vanlig mobilkamera) ska spelas in, vad som ska ingå i inspelningen och hur de ska laddas ned.

I antagningsprovet ingår även ett skriftligt prov i musikteori (gehör, musiklära och satslära) . Detta prov är har ingen betydelse för antagningen utan är avsett som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori. Därför behöver du inte göra detta prov i samband med att du spelar in din film. De som antas till skolan kommer att få göra musikteoriprovet vid ett senare tillfälle.

Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Klicka här för exempel på prov i gehör och musiklära.
Klicka här för exempel på prov i satslära.

Du väljer själv om du vill gå ett eller två år. Antagningen till årskurs 2 görs efter bedömning av det första årets studieresultat.

Målsättning för kompositionslinje på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren ha:

• breddat och fördjupat sina kunskaper inom komposition och arrangering
  • ha fått stycken framförda
  • ha lagt en god grund för vidare studier inom området.