bild Pianoprofil

Pianolinje

Vill du studera vid en pianoutbildning och få kvalificerad undervisning av en konserterande pianist och kammarmusiker?
Vill du förbereda dig för studier vid musikhögskola?
Vill du, som inte haft möjlighet att utveckla ditt pianospel, få göra det?

Då är pianolinjen på Geijerskolan något för dig. Din nivå är inte avgörande, utan dina förutsättningar, din ambition och ditt intresse för pianospel. Kursen utformas efter dina egna önskemål och förkunskaper.

Förutom att du får individuella pianolektioner deltar du i gemensam pianolektion där du får övning i att spela för andra, och seminarier där du får repertoarkännedom och fördjupning i pianoämnet. Du studerar repertoar i olika stilar från barock till nutid och utvecklar spelteknik och notläsningsförmåga och musikalitet. Genom att ackompanjera sångare och instrumentalister utvecklar du din förmåga till samspel och lyhördhet.

Du har goda övningsmöjligheter på skolan och får rika möjligheter att framträda vid lunchmusik, musikcaféer samt konserter på och utanför skolan.

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande läser huvud- och biinstrument, gehörslära, satslära, musikhistoria, ensembleledning, kammarmusik, körsång och sceniska kommunikation. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, afroamerikansk musikhistoria, rockmusikhistoria, improvisation, kompositionsseminarium klassiskt eller afro, inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

Antagningsprov pianolinjen

För att bli antagen skall du ha

• grundläggande behörighet
  • tillräckliga förkunskaper för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen

På grund av risken för smitta med viruset Covid-19 kommer vi i år inte att kalla de sökande till skolan för att göra antagningsprov utan istället be dem spela in filmer där de genomför provmomenten. Dessa filmer sänds sedan till skolan och utgör underlag för antagningen. Du som sökt till någon av skolans musikutbildningar kommer att få instruktioner om hur dessa filmer (som du kan spela in med en vanlig mobilkamera) ska spelas in, vad som ska ingå i inspelningen och hur de ska laddas ned.

I antagningsprovet ingår även ett skriftligt prov i musikteori (gehör, musiklära och satslära) . Detta prov är har ingen betydelse för antagningen utan är avsett som vägledning vid sammansättningen av de nivåindelade undervisningsgrupperna i musikteori. Därför behöver du inte göra detta prov i samband med att du spelar in din film. De som antas till skolan kommer att få göra musikteoriprovet vid ett senare tillfälle.

Provet i satslära omfattar ackord- och funktionsanalys, harmonisering och arrangering (fyrstämmig sats eller ackordbakgrund).

Klicka här för exempel på prov i gehör och musiklära.
Klicka här för exempel på prov i satslära.

Du väljer själv om du vill gå ett eller två år. Antagningen till årskurs 2 görs efter bedömning av det första årets studieresultat.

Målsättning för pianolinje på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren ha:

• fördjupat sitt intresse för musik
  • fått uppleva en oförglömlig tid av social samvaro och kreativitet
  • fått insikt i musikens storhet
  • lärt sig uthållighet, tålamod, att kunna jobba ihärdigt under lång tid för att uppnå ett mål där resultatet skenbart inte står i relation till arbetsinsatsen